Wat is (goed) serverbeheer en waarom is het belangrijk?

Is een server nou een kastje of een ruimte in de cloud of iets anders? Wij merken vaak dat er wat onduidelijkheid is omtrent servers. Snappen wij, het is ook vrij lastig. Daarom gaan wij even back to the basics en kijken wij vandaag naar servers, serverbeheer en voornamelijk goed serverbeheer.

Wat zijn servers precies?

First things first, namelijk de server. Een server is een soort computer die diensten ‘serveert’. Denk hierbij aan e-mail of bestanden of een database die beschikbaar is voor gebruikers, andere servers of programma’s. Een bekende is e-mail. Jouw Outlook maakt hier verbinding mee om jouw e-mail op te halen (synchroniseren) en ook tegelijkertijd voor je collega’s, je agenda en bijvoorbeeld je telefoon die ook synchroniseert.

Het Engelse woord ‘serve’ betekent ‘verzorgen’ en dat is ook precies wat een server doet. Serverbeheer is een vrij breed begrip, maar wij definiëren het als het uitvoeren van regelmatig en geautomatiseerd onderhoud aan (je raadt het al) servers.

Wat is goed serverbeheer?

Serverbeheer is goed uitgevoerd als een gebruiker geen onderbrekingen ondervindt van werk door onderhoudswerkzaamheden. Die berichtjes als ‘Server busy’ of ‘downtime’ zijn dus verleden tijd met goed serverbeheer of in elk geval geminimaliseerd. Onderhoud is noodzakelijk, maar wordt uitgevoerd met een zo kort mogelijke downtime, oftewel de tijd waarin de server niet beschikbaar is. Vaak gebeurt dit dan in de nacht of andere momenten dat de gebruiker niet aan het werk is. Dit garandeert de continuïteit van jouw bedrijf, doordat je ongestoord door kunt werken en niet in de gaten hebt dat er continu wordt geüpdatet.

Goed serverbeheer hoor je dus juist niet te merken, maar slecht serverbeheer valt meteen op. Denk maar aan hacks of andere veiligheidsproblemen, problemen met het uploaden of bewerken van bestanden of issues met internet. Dat wil je voorkomen.

En hoe doen wij dat dan?

Het belangrijkste van serverbeheer: dat iedereen binnen jouw bedrijf gewoon veilig en goed kan werken dankzij de IT. Wij willen wel een tipje van de sluier lichten door drie dingen te benoemen die voor ons onder goed serverbeheer vallen: monitoring, controle van cruciale taken en mitigatie. Dit lichten wij nu toe.

Constant monitoren zorgt ervoor dat wij een signaal krijgen als er iets mis is met de server. Wij horen bijvoorbeeld ver van tevoren als een schijf vol gaat raken. Wij gebruiken een monitoringsset (een lijst) waarop staat hoe alle processen ervoor staan, dus niet alleen de dingen die mis gaan. Zo kunnen wij het proactief oppakken en heb jij hier als klant geen last van.

Wij houden ook in de gaten wat de exacte status is van de server. Onder cruciale taken vallen bijvoorbeeld de back-up, bestandsbeheer, fysieke hardware of netwerkverkeer. Wij weten dan precies de status van bijvoorbeeld de back-up of een kapotte ventilator/harde schrijf. Doordat wij dit geautomatiseerd doen, weten wij het eerder dan jou en kunnen wij het meteen oppakken.

Tot slot passen wij mitigatie toe, wat heel ingewikkeld klinkt maar eigenlijk neerkomt op het automatisch herstellen van problemen. Een drukke server zorgt voor problemen in de snelheid en veiligheid. Een server is altijd druk bezig met een bepaalde taak, maar kan ook vol raken en dat zorgt dus voor problemen. Wij zorgen ervoor dat de server terugschakelt en dus minder druk blijft. De server loopt dan niet meer vast en iedereen kan lekker zijn of haar werk doen, zonder dat ze opmerkten dat er iets mis was. Handig, toch?

Maar… waarom zou je graag goed serverbeheer willen?

Nu weet je dus wat serverbeheer precies inhoudt en ook wat serverbeheer goed maakt. Maar waarom zou je dat graag willen? In onze volgende blog leggen wij uit waarom je graag goed serverbeheer zou willen aan de hand van vier problemen dat het kan oplossen.

Veelgestelde vragen over servers en Azure

Staat jouw vraag er niet tussen? 1 mailtje of 1 telefoontje is genoeg om hem beantwoord te krijgen. 010-2121806 | info@limenetworks.nl

Nee, juist andersom; Azure is de overkoepelende naam voor het cloud platform van Microsoft. Office 365 diensten van Microsoft maken gebruik van datacentra en de cloud van Microsoft. Ze werken dus samen.

Op het gebied van Windows-only diensten en servers denk ik dat wij gerust kunnen zeggen: Ja! Voor overige diensten die generiek zijn is dat een ander verhaal. Microsoft behoort tot de marktleiders. De diversiteit, betrouwbaarheid en beveiliging zijn samen gezien echt uniek én ongeëvenaard. Andere cloud platformen hebben vast en zeker eigen gebieden waar ze op uitblinken. Met Microsoft Azure zit je safe qua pricing, prestaties, beveiliging en continuïteit voor de toekomst. Daarom ligt onze voorkeur en expertise bij Microsoft Azure

Dat jouw servers optimaal en veilig prestaties leveren. Onder serverbeheer vallen alle werkzaamheden om je server up-to-date te houden met functionele en beveiligings updates. Ook monitoren wij de server zodat afwijkend gedrag snel zichtbaar wordt en verholpen kan worden. Daarnaast zorgen wij met automatisering en scripting ook voor de beveiliging van je server én het verhelpen van veel storingen met een automatische gegenereerde oplossing. Heel efficiënt dus. Controle van back-ups en automatische controle van het incidenteel terugzetten van data uit een back-up of zelfs een gehele server.

Dat verschilt per bedrijf. Maak je gebruik van Office 365 en Teams, dan werk je gewoon door met je bestanden. Functies als live aan hetzelfde document werken staan tijdelijk on hold, maar je kunt gewoon doorwerken. Ben je meer afhankelijk van internettoegang door bijvoorbeeld cloud diensten zoals applicaties, databases of WVD? Dan is het verstandig om je hierop voor te bereiden met een redundante internetverbinding (Een back-up verbinding die het overneemt als je hoofdverbinding een storing heeft). Zeker op je kantoorlocatie geen overbodige luxe. Hier helpen wij je ook uiteraard mee zodat je bij enige storing kunt blijven doorwerken.

Er zijn zelfs meerdere voordelen! Wij hebben er een blog over geschreven: wat is (goed) serverbeheer en waarom is het belangrijk?

Hier hebben wij een blog over geschreven: hoe ga je naar de cloud?

Bij een server denken wij aan een stukje hardware met software erop die één of meerdere diensten op het netwerk ‘serveert’. Bij een virtuele server is de software samengepakt in één enkel bestand. Dit noemen wij een ‘container’. Er kunnen ook meerdere containters op één fysieke server tegelijkertijd actief zijn. Ze gedragen zich als echte individuele servers. Deze containers/virtuele servers zijn gemakkelijk te verplaatsen naar andere fysieke hardware.

Tja, daar verschillen de meningen soms over. De techniek en de beveiliging zijn natuurlijk goed geregeld in Azure. Veel beter dan op kantoor. Toch moet je servers wel goed onderhouden, ook als ze in Azure staan met goed serverbeheer (lees onze blog hierover). Wij hebben het dan over virtuele servers. Zeker als je virtuele serverdiensten levert die met het internet zijn verbonden of jouw personeel van diensten voorziet. Ook blinkt Azure uit in de fysieke beveiliging en noodscenarios. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, brand, rampen, sabotage, enzovoorts. Door deze veel hogere mate van beveiliging zijn wij fan van Azure.

De cloud is zeker veilig. In het geval van Azure probeert Microsoft aan zoveel mogelijk richtlijnen te voldoen zoals ISO en NEN. Jouw specifieke diensten moeten natuurlijk ook beveiligd worden. Zijn jouw virtuele servers of diensten verbonden met het internet zodat anderen deze kunnen zien of kan personeel direct de diensten benaderen dan moet je deze beveiligen tegen onrechtmatig gebruik. Dit is vaak wel gemakkelijker dan als ze op kantoor staan, maar het moet wel gebeuren.

Ja dat is het zeker. Het zit vooral in ervaring en kennis opbouw. Dat is het verschil tussen het gewoon doen en het goed doen. Met ‘automation’ en ‘monitoring’ kun je veel efficiëntie behalen in prestaties en continuïteit. Hierin gaan wij bij Lime Networks erg ver om jouw bedrijf optimaal te laten presteren. Beveiliging is hierin misschien nog wel het belangrijkste. Zonder ervaring en kennis ontstaan onveilige situaties die je zelf niet (kunt) inzien. Daar ligt onze kracht. In de uitvoer is serveronderhoud niet zo heel veel werk, doordat wij hiervoor de juiste tools hebben. Zo voorkom je ook individuele fouten.

Eigenlijk alle type servers, als wij ons beperken tot de hardware. Als wij het hebben over de software dan leveren wij Windows-Only. Hierbij kun je denken aan ActiveDirectory, Storage, SQL, RDS/WVD, RemoteApp en applicatie servers. In Azure worden sommige servers meer opgeknipt in functies of rollen om zo efficiëntie te behalen. Wij vertellen je graag hoe je jouw serverpark modern onderhoudt of opzet in de cloud zonder veel overlast.

Het is eerder andersom: waarom zou je NIET naar de cloud gaan? ‘Cloud eerst, tenzij…’ is tegenwoordig de meest moderne strategie voor je IT. De reden waarom je dit zou doen verschilt per bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging, prestaties, continuïteit, volatiliteit, kostenbeheersing, van OPEX naar CAPEX, minder onzekerheden, focus op de core strategie van je bedrijf… Dit waren enkele belangrijke motivaties, maar er zijn er meer. Inzicht in jouw persoonlijke beweegreden of motivatie? Laat het ons weten en wij denken graag met je mee.

  • De hardware onder de container gemakkelijk vervangen
  • De container verplaatsen als de hardware stukgaat
  • Meerdere containers op één fysieke server plaatsen
  • De fysieke server standby houden.

Als er een fysieke server stuk gaat, kun je deze snel inzetten voor één of meerdere virtuele servers door ze er naar toe te verplaatsen.

… En nog veel meer. Virtualisatie/virtuele servers zijn een evolutie in IT. Ook de cloud profiteert hier enorm van. Wil je hier meer over weten? Geef ons een belletje.

Natuurlijk kan je lokaal blijven werken. In de cloud kun je echter net zo goed persoonsgegevens beschermen als op een lokale server. Vooral op het punt van beveiliging en beschikbaarheid kan de cloud uitkomst bieden. Laat de AVG geen belemmering zijn voor de cloud maar juist een kracht waarmee je meer kunt bereiken dan voorheen. Neem bijvoorbeeld beveiliging naar de buitenwereld of diefstal. Dat kan met de cloud stukken beter.

Ja! De techniek is er klaar voor. Vaak horen wij van klanten dat er wat twijfels zijn, bijvoorbeeld door logistieke zaken, hoe modern het bedrijf is of door specifieke wensen en eisen. Wij leggen je graag uit dat hiervoor al lang en breed oplossingen zijn. Bel ons eens voor een intake en uitleg over een pasklare oplossing. Vaak gaan kostenbesparingen, efficiëntie en beveiliging hand in hand met een moderne cloud oplossing.

Ja en nee. Diensten en servers in de cloud hebben een SLA (Service Level Agreement). Diensten vallen onder de verantwoording van de leverancier. Als wij een server van de klant in de cloud zetten, dan is onderhoud vrijwel net zo belangrijk als een server op kantoor. Er zijn wel veel voordelen aan de cloud (hogere uptime, snel kunnen bijschakelen van capaciteit, grote mate van redundantie, het leveren van performance ook al gaat er hardware stuk etc) maar het onderhoud van je server blijft een klantaangelegenheid. Daar zorgen wij uiteraard voor! Daarnaast adviseren wij jou goed, zodat je met kostenoptimalisatie het maximale uit de cloud haalt zonder dat je daarvoor te veel betaalt.

Wij zorgen ervoor dat de servers veilig en up-to-date zijn met speciale software (DATTORMM) en een team van professionals. Zij zetten slimme scripting, automatisering en een gestandaardiseerd updateproces in. Tevens worden veelvoorkomende problemen geautomatiseerd opgelost. Mocht het toch ergens niet goed gaan, dan worden er automatisch meldingen gemaakt en pakken wij deze vlot aan.

Op het eerste gezicht lijkt dit zo te zijn. De kosten zijn vaak een samenspel van rekenkracht, geheugen, opslag, redundantie, beschikbaarheid, licenties, enzovoorts. Het is complex om in te zien, maar je kunt vaak ook veel efficiënter zijn en per definitie beter voorbereid zijn op schommelingen (volatiliteit) en redundantie.

In Azure staan je gegevens, servers en data standaard in datacentra in Nederland. Je kunt ook aangeven of je jouw diensten wilt verspreiden over de rest van de wereld of een specifieke locatie. Soms wil je graag ‘georedundant’ zijn, oftewel op meer dan één geografische locatie tegelijkertijd opereren. Misschien wil je graag dat het kantoor in Hong Kong een hogere performance behaalt en wil je servers of diensten in die specifieke regio hebben. Dit kun je dan aangeven.

De meeste servers zijn prima geschikt voor de cloud. Er zijn ook meestal voordelen ten opzichte van een server op kantoor. Vaak horen wij beperkingen of twijfels van klanten terwijl dit niet nodig is. Wij kijken graag naar jouw specifieke oplossing en presenteren je een pasklare oplossing.

Helaas niet. Azure is een set diensten op het internet. Op hebt moment dat je offline bent dan ben je fysiek niet meer verbonden. Bij Office 365 kun je bijvoorbeeld wel offline verder werken met data als je gebruik maakt van OneDrive. Technisch gezien is Office 365 een cloud dienst die gebruikmaakt van de cloud van Microsoft.

Bij Azure betaal je bijna altijd voor het gebruik van een dienst. De kosten zijn voor het directe verbruik. Neem een server, daar betaal je per tijdseenheid (minuten). Of bijvoorbeeld opslag, daar betaal je per GigaByte. Hierin zitten gelijk licenties voor bijvoorbeeld Windows server of toegangslicenties voor gebruik van de dienst. Heb je meer nodig, dan betaal je iets meer; heb je minder nodig dan betaal je ook echt minder. Je kunt bijvoorbeeld een server in het weekend uitzetten als je deze niet nodig hebt. Super handig! De kosten zijn ook altijd een resultaat van een casus of een onderzoek bij een klant. Wij kunnen vrij goed een kostenberekening maken maar het is wel specifiek per klant/oplossing. Prijzen voor alle diensten zijn te vinden op de website van Azure en openbaar. Tevens kun je daar een berekening maken en live aanpassen zodat het inzicht in de kosten heel helder is. Producten op langere termijn aanschaffen zorgt voor meer kortingen.

Azure is het geheel van cloud diensten van Microsoft. Dit gaat over het huren van servers, databases, opslag, AI, IOT en honderden verschillende zaken om als je IT-diensten op de achtergrond te verplaatsen naar de cloud. Wij helpen je met keuzes, advies, kosten beheersing, migratie er naar toe en het beheer en advies als het eenmaal draait.

Een server is een soort computer die diensten ‘serveert’. Denk hierbij aan e-mail of bestanden of een database die beschikbaar is voor gebruikers, andere servers of programma’s. Een bekende is e-mail. Jouw Outlook maakt hier verbinding mee om jouw e-mail op te halen (synchroniseren) en ook tegelijkertijd voor je collega’s je agenda en bijvoorbeeld je telefoon die ook synchroniseert.

En paard is een dier, maar een dier is geen paard. Zo is Azure een grote verscheidenheid aan cloud diensten. Maar er zijn ook andere spelers op de markt zoals Google, Amazon, IBM, et cetera.

Op het Azure platform zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Van opslag, rekenkracht, (virtuele) servers, AI, SQL, IOT en nog veel meer. Graag leggen wij jou uit in een persoonlijk gesprek wat dit betekent.

Ga naar de bovenkant