Het zal je maar overkomen, al je bestanden kwijtraken en er dan achter komen dat je geen (goede) back-up hebt. Het belang van meerdere en goede back-ups wordt rijkelijk onderschat. Waarom is één back-up geen back-up en hoe maak je wél goede back-ups?

Waarom heb je meerdere back-ups nodig?

Het is al heel goed dat je een back-up hebt, maar dat is niet genoeg. Soms gaat het namelijk mis bij die ene back-up. Bijvoorbeeld als de back-up gefaald is en je je gegevens daarmee dan niet kunt herstellen, misschien omdat je een storing had. Of het medium is beschadigd of niet beschikbaar. Dan werkt je back-up niet.

Genoeg dingen die mis kunnen gaan bij je back-up en daarom heb je er meerdere nodig. Denk ook eens aan een online back-up; heel veilig, maar niet snel te herstellen bij veel data. Een back-up op kantoor is wel snel, maar gevoelig voor brand of diefstal.

Volg het 3-2-1 principe: 3 versies van de data op 2 verschillende locaties waarvan 1 locatie beveiligd is. Met versies bedoelen we kopieën en verschillende fysieke locaties, zoals een kantoor plus de cloud, een datacentrum of een leverancier. Zorg voor een goede beveiliging op één locatie waarbij maatregelen zijn getroffen tegen diefstal, uitval of brand. Daarmee ben je al op de goede weg.

Wat is belangrijk bij een goede back-up?

  • Zorg voor een snelle recovery, zodat je maar kort zonder je gegevens hoeft te leven. Zorg dat je downtime een uur is in plaats van een dag. Een continuïteitsplan is hierbij een goede hulp. Hierin staat hoe lang het ongeveer duurt als het misgaat in verschillende scenario’s.
  • Encrypt je back-ups. Dit betekent dat je de bestanden versleutelt, waardoor niet zomaar iedereen toegang heeft tot je gegevens. De server kan je gegevens dan decrypten, omdat de locatie als veilig wordt beschouwd. Zorg dat het back-up programma de gegevens encrypt en beveiligd verstuurt, als het over het internet wordt verstuurd.
  • Neem je back-ups niet zomaar overal mee naartoe op tape-jes of HDD’s. Bewaar ze op een veilige plek en verplaats ze alleen als het niet anders kan.
  • Wees er zeker van dat de externe opslag veilig is. Dit betekent dat derden geen toegang hebben, behalve de back-up dienst zelf en jij. Veiligheid staat voorop bij back-ups!
  • Niet alle data is hetzelfde. Het archief mag best een dagje wachten. Je bedrijfskritische applicaties (zoals een pinautomaat voor een bank of een patiëntregistratie voor een dokter) niet. Neem dit mee in je back-up keuzes. De pijn komt pas als het misgaat. Een goede voorbereiding is essentieel!

Meer vragen over back-ups?

Volgende keer behandelen we een gerelateerd onderwerp, namelijk continuïteit. Heb je tussentijds nog vragen over back-ups? Is er een onderdeel van deze blog onduidelijk of heb je andere vragen, opmerkingen of problemen? Bel ons gewoon even op 010-2121806 of mail naar info@limenetworks.nl, dan kijken wij wat wij voor je kunnen betekenen.