Denk jij bij “clouddiensten” ook aan iCloud of “gewoon iets met een netwerk”? Je bent niet de enige. Hoewel het voor ons gesneden koek is, merken we dat veel van onze klanten geen idee hebben wat het eigenlijk inhoudt. Het is natuurlijk ons vakgebied dus jij hoeft niet alle ins en outs te weten, maar we leggen je graag kort en krachtig uit wat clouddiensten nu zijn. En vooral: wat je eraan hebt.

Wat is de cloud?

De cloud bestaat uit een stukje software en een stukje hardware. Dat gaan we even simpeler uitleggen. Tegenwoordig bestaan er serverparken die stukjes software als een dienst aanbieden. Serverparken zijn gebouwen vol met computers/ servers die 24/7 verbonden zijn met het internet. Je betaalt voor het gebruik, zonder vooraf te investeren in dure hardware of software. Je kunt de servers zien als kleine wolkjes en alle wolkjes samen vormen het internet. Cloudopslag betekent dus dat jij je bestanden opslaat in zo’n wolkje. Je hebt ze dan niet meer op je computer zelf staan.

Wat heb je aan de cloud?

Je bestanden zijn in de cloud veel veiliger dan op je computer. Doordat je niet meer alles op één plek hebt staan (zoals op de server in je gangkast), ben je minder gevoelig voor dataverlies. De cloud is geschikt voor bijvoorbeeld mails, documenten of afbeeldingen. Die bestanden zijn heel makkelijk te migreren.

In de cloud is de beschikbaarheid van je data en diensten beter, zonder dat je daar meer moeite voor hoeft te doen. Je hoeft ook geen ingewikkelde producten en procedures in te richten. Dit wordt voor je gedaan met duidelijke voorwaarden (AVG/GDPR) en beschikbaarheid (uptime). Door de schaalgrootte profiteer je van alle voordelen zonder dat je kennis in huis hebt om het écht goed te doen met alle bijkomende kosten.

Wat zijn clouddiensten?

Clouddiensten gaan nog een stukje verder dan cloudopslag. We hadden het net over het opslaan van bestanden. Maar met clouddiensten wordt ook de software opgeslagen. Je hoeft die dus niet meer te kopen, maar je huurt die voor een bepaalde periode. Denk aan Office 365 (Word, Excel, et cetera). Je installeert de software dus niet op je computer, maar je krijgt toegang via het internet. De voordelen: je kunt de software waar en wanneer dan ook bereiken (ook via je telefoon) en de software is altijd up-to-date.

Is dit allemaal wel veilig?

Werken in de cloud is veel veiliger dan gewoon op jouw computer. Als je computer crasht, heb je alles nog. Maar we snappen dat je je zorgen maakt over de veiligheid, gezien het aantal datalekken en cloud hacks. Wij kunnen veiligheid garanderen doordat we in het bezit zijn van ISO-certificaten. Een ISO-certificaat behaal je als jouw procedures voldoen aan bepaalde eisen. Bijvoorbeeld: is wat je doet en hoe je werkt wel veilig? Eens per jaar komt er een onafhankelijke partij langs die alles gaat controleren. In anderhalve dag wordt de beveiliging dan nagekeken. Dus clouddiensten bij ons zijn zeker veilig.

Kortom: clouddiensten zijn een handige, veilige manier om je software en hardware op te slaan. Lijken clouddiensten jou wel wat of wil je nog meer informatie over deze service? Neem dan gerust contact met ons op en dan beantwoorden wij al jouw vragen. Mail ons op info@limenetworks.nl of bel 010-2121806.