Wie netwerk zegt, zegt veiligheid. Vul je mailadres maar eens in op https://haveibeenpwned.com/ om erachter te komen hoe vaak jouw data is gelekt. Schokkend? Dit wil je dus niet met jouw netwerk op kantoor, dat wil je voorkomen. Omdat we IT simpel willen maken, zullen het aantal vaktermen beperken, maar uitgebreid toelichten wanneer er geen beter woord is. Dit zijn zes manieren om je netwerk te beveiligen.

#1: Maak gebruik van een firewall

Een firewall is een stuk hardware met daarop software je op de locatie neerzet, wat ervoor zorgt dat inkomend en uitgaand verkeer gemonitord wordt. Zie het als een soort kastje dat fungeert als de oren en ogen van je internetverkeer. Dit zorgt ervoor dat mensen van buitenaf niet zonder toestemming in je netwerk kunnen komen. Ook als je wilt meten op je netwerk- of internetverkeer dan kan je firewall hierin assisteren om inzicht te verkrijgen.

#2: Stel een 802.1X network security in

Een 802.1X beschrijft hoe jouw apparaat verbinding mag maken met een netwerk. Je maakt er een beleid voor waarbij je instelt dat alleen bepaalde apparaten verbinding mogen maken met een netwerk. Valt iemand niet binnen dit beleid? Dan kan diegene geen gebruikmaken van het bedrijfsnetwerk, maar bijvoorbeeld wel als gast met beperkte functionaliteit. Veel veiliger dus!

#3: Richt je Wi-Fi goed in

Scheid het zakelijke netwerk van het gastennetwerk. Voor het zakelijke netwerk stel je geen wachtwoord in, maar werk je dus met de 802.1X network security zoals genoemd in het vorige punt. Voor het gastennetwerk stel je wel een wachtwoord in. Zo bied je service aan je gasten of bezoekers, zonder dat jouw eigen netwerk er minder veilig op wordt.

#4: Zorg voor tijdige (automatische) updates

Alle apparaten op je netwerk vereisen updates. In ons managed netwerk leveren we de drie componenten firewalls, switches en access points. Firewalls hebben we in het eerste punt uitgelegd. Switches verbinden alle apparaten in je netwerk met een kabel. Ze regelen ook voor een groot gedeelte het netwerkverkeer, houden orde en regelen ook een stukje beveiliging. Tot slot zijn access points (ap’s) de kastjes die je bijvoorbeeld aan het plafond of de muur ziet hangen en die voor draadloos netwerk zorgen. Updates zorgen ervoor dat je het risico beperkt dat mensen van buiten je kantoor draadloos je netwerk op komen. Al heb je nog zo’n veilig netwerk, met een lek op je draadloze netwerk staat je netwerk open voor ongenodigde ‘gasten’.

#5: Zorg voor een overzichtelijk dashboard

Monitoren is key. Hiermee bedoelen we: zorg dat je inzicht hebt in wat er gebeurt op je netwerk. Een overzichtelijk dashboard laat zien wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld: wie is er verbonden? Welk verkeer gaat er over je netwerk? Wat is de kwaliteit van de aangesloten apparatuur? Word je aangevallen of is er verdacht verkeer op het netwerk? Verkrijg live inzicht in je netwerk om je netwerk sterker te beveiligen.

#6: Doe een periodieke PEN-test

Een PEN-test is bedoeld om de beveiliging van je netwerk periodiek te checken. Iemand gaat expres inbreken in je netwerk om de beveiliging te checken en controleert alle aspecten van toegang tot beveiliging van je netwerk, net zoals een kwaadwillend persoon dit ook zou doen. Maar dan iemand met toestemming rechtswege en een gedegen opleiding om dit te mogen doen zodat jouw gegevens toch veilig blijven. We raden aan om het twee keer per jaar zelf doen en eens in de twee jaar door een externe partij om absoluut zekerheid te verkrijgen. Je kunt ook gelijk de beveiliging van je overige IT en/of personeel meenemen. Wel zo veilig.

Denk je nu: “daar heb ik helemaal geen zin in, al die dingen instellen”? dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij hebben er wel zin in. Heel veel zin zelfs. Met passie voor techniek gaan wij graag voor je aan de slag en maken we dit simpel voor jouw bedrijf. Bel ons op 010-2121806 of mail naar info@limenetworks.nl. Onze klanten kunnen altijd bij onze helpdesk terecht voor vragen over beveiliging, je netwerk, internet of andere IT-zaken.