.

Microsoft 365 – NCE
New Commerce Experience

Vragen over Microsoft NCE?

Hier vind je een toelichting op het nieuwe licentiemodel van
Microsoft NCE – New Commerce Experience
Heb je nog vragen? Jouw accountmanager staat voor jou klaar!

Microsoft stelt het als volgt:
“De new commerce experience maakt het gemakkelijker om transacties uit te voeren met Microsoft. Het is een langetermijninvestering van meerdere fasen in het CSP-programma, gericht op het helpen van onze partners om de bedrijfsgroei te versnellen, licenties te vereenvoudigen en te richten op hoe hun klanten het liefst zaken doen.”

NCE – is het nieuwe Microsoft 365 licentiemodel

Het nieuwe licentie model van Microsoft heet ‘New Commerce Experience’ oftewel ‘NCE’ en gaat per 1 maart in voor Microsoft 365 en Office 365. Op deze datum is er een prijsstijging van 9% tot 25% op diverse licenties. Alle licenties na 1 maart worden aangeschaft via dit nieuwe model. Contracten zijn vanaf dit moment niet meer per maand opzegbaar maar per jaar (of op verzoek per 3 jaar). Wil je toch beschikken over maandelijks opzegbare contracten? Dan geldt een prijsverhoging van 20% op de jaarcontract prijs. Je kunt deze contracten met elkaar mixen waar nodig. Elke nieuwe licentie gedurende de looptijd van het contract krijgt dezelfde einddatum als de lopende licenties. Enkel tegen het einde van het (jaar-)contract kun je licenties in mindering brengen. Jouw account manager gaat dit gesprek tijdig met je aan zodat altijd over de goede aantallen beschikt.

Bestaande licenties worden in juni automatisch overgezet op het NCE licentiemodel met jaarlijkse licenties. Belangrijk om nu over te stappen zodat je komend jaar nog beschikt over een prijsbescherming en dus nog een jaar lang de huidige prijs betaald. Stap je over na 1 maart 2022? Dan gelden dezelfde NCE voorwaarden maar betaal je de nieuwe hogere prijs.

Binnen NCE krijgt elke dienst zijn eigen contract en looptijd. Microsoft Basic en Microsoft Business Premium krijgen dus elk een eigen contract en looptijd onafhankelijk van elkaar.

Vóór 1 maart 2022
overstappen
Vanaf 1 maart 2022
overstappen
Contract per jaar

Contract per jaar

Betalen per maandBetalen per maand
Huidige prijzen voor 1 jaarPrijsverhoging 9%-25%
Huidig modelNCE model
Contract per maandContract per jaar
Tussentijds opzeggenOpzeggen einde contract
Eén contract totaalEén contract per dienst

Dit zijn de prijzen voor en na de verhoging

Met ingang van 1 maart 2022 voert Microsoft prijsverhogingen door voor een aantal Microsoft 365 en Office 365 suites. Afhankelijk van het te kiezen abonnement (1 maand, 12 maanden of 36 maanden) gelden dan onderstaande prijzen.

Let op! : stap vóór 1 maart over op NCE en krijg prijsbescherming de tot maart 2023 en en betaal een jaar lang de prijs van februari’22

Microsoft DienstPrijs
februari 2022
Prijs
maart 2022
Prijs verschil+20% uplift
maand contract
Microsoft 365 Business Basic€ 4,20€ 5,04+ 20%€ 6,05
Microsoft 365 Business Premium€ 16,90€ 18,59+ 10%€ 22,31
Microsoft 365 E3€ 31,56€ 35,39+ 13%€ 42,47
Office 365 E1€ 6,80€ 8,50 + 25%€ 10,20
Office 365 E3€ 19,70€ 22,66+ 15%€ 27,19
Office 365 E5€34,40€ 37,45+ 9%€ 44,82
 • Houd er rekening mee dat de prijzen voor Microsoft 365 E5, Microsoft Business Standard of de Firstline SKU’s NIET wijzigen
 • De prijsverhoging geldt alleen voor commerciële abonnementen, niet voor educatieve of non-profit abonnementen.

Veelgestelde vragen over NCE

 • Elk licentie type is een los contract(M365 E3, M365BP etc.)
 • Elke termijn is ook een los contract (M365BP jaarlijks, M365 BP maandelijks)
 • Bij een toevoeging wordt een licentie in een bestaand contract is de einddatum  “co-termed”. Zo heeft de nieuwe licentie dezelfde afloopdatum als het originele contract. (loopt het contract met 10 licenties af op 1 december en voeg je in november 2 licenties toe dan lopen alle licenties op 1 december af)
 • Binnen een de contractstermijn (maand, jaar, 3 jaar) kun je licenties toevoegen maar niet in mindering brengen op het contract
 • Maand licenties hebben een uplift van +20% op de jaarprijs
 • Met prijsbescherming ben je zeker van een vaste prijs gedurende de contractstermijn

Dat kan.
Een gedeelte van de licenties onderbrengen in een jaar contract en gedeelte in maandcontracten. Bijvoorbeeld voor tijdelijke krachten of seizoensgebonden krachten. Neem contact op met je accountmanager om dit goed te bespreken.

Bijna 10 jaar geleden. In de tussentijd zijn er 10+ nieuwe applicaties bijgekomen en meer dan 1400 nieuwe functies en verbeteringen doorgevoerd op het 365 platform. Alleen afgelopen jaar is bijvoorbeeld Microsoft Teams al 50% efficiënter gaan werken zodat vergaderen en samenwerken steeds soepeler verloopt.

Ken je bijvoorbeeld al Planner, Sway, Lists, OneNote etc? Allemaal superhandige tools waarmee je geen extra software hoeft aan te schaffen en steeds beter en efficiënter kunt samenwerken met data, applicaties en communicatie met collega’s en externen.

Nee, deze wijzigingen hebben geen binding met AZURE.

Het contract met bijbehorende licenties moet uitgezeten worden bij de huidige partner. Als partners bij zelfde leverancier zitten kan deze hierin mogelijk wat betekenen. Het alternatief; een afkoop, bestaat uit de volledige kosten van het huidige contract. We kunnen altijd met de nieuwe partij overleggen om de het huidige contract voort te zetten en administratieve rechten toe te voegen aan de Microsoft portal voor de nieuwe IT-partner. Laten we het vooral fris samen oplossen.

 • Prijzen voor maandcontracten zijn 20% hoger dan jaarcontracten
 • 1 maart gaat de prijsverhoging in voor nieuwe contracten en contractverlengingen
 • Contracten overgezet op NCE  vóór 1 maart krijgen de huidige prijs voor de contractsperiode
 • Elk licentie type is een los contract(E1,M365BP)
 • Elke termijn is ook een los contract(M365BP Yearly, M365 BP Monthly)
 • Bij een toevoeging wordt een licentie “co-termed” dus zelfde afloop datum als het originele contract

Per 1 maart zijn automatisch alle *nieuwe* contracten NCE. Per 1 Juli moeten alle klanten over zijn

Links met meer informatie

Lees deze blog van Microsoft over de prijsstijging van 1 maart: Link

Lees deze ‘reddit’ over een deepdive over NCE met een Youtube video en een blog: Link

Lees 10 FAQ’s die beantwoord worden over NCE: Link

Ga naar de bovenkant