.

Onderdeel van
digitale transformatie

Van servers naar Azure

De digitale transformatie gaat over verandering en flexibiliteit. IT speelt hier een belangrijke rol in. Wij maken IT simpel en stellen deze in hapklare brokken beschikbaar voor jouw bedrijf.

 

lees de folder

Onderdeel van de digitale transformatie

Servers en Azure

Technologie wordt steeds belangrijker in ons leven. De digitale transformatie die hiermee gepaard gaat, gaat over strategie en een nieuwe manier van denken. Denk bijvoorbeeld aan facturen per mail in plaats van de post, Word-documentjes in plaats van handgeschreven teksten en digitale notities in plaats van Post-its. Op IT-gebied houdt dit in dat een werkplek beschikbaar wordt gemaakt op elke locatie, dus dat alles gewoon overal en altijd beschikbaar is. Een essentieel onderdeel hiervan zijn servers. Deze moeten op een veilige en goede manier beheerd worden. Het maakt voor ons niet uit of jouw servers op kantoor staan, in een datacentrum of (gedeeltelijk) in de cloud. Wij zorgen ervoor dat jij jouw werk kunt blijven doen en verzorgen jouw bedrijf met goede serverdiensten, waaronder Azure, Microsofts cloud oplossing.

Wanneer je geen zin meer hebt in veiligheidsproblemen of drama (bijvoorbeeld trage servers of andere serverproblemen die de voortgang, kwaliteit en productiviteit van het bedrijf in de weg staan), is het tijd om mee te gaan in de digitale transformatie. Op technisch gebied zijn er een aantal valkuilen, die wij graag voor je benoemen én voorkomen.

Met ‘secure by design’ zorgen wij voor
veilige producten met continuïteit

secure by design

Wat is Azure en waarom is Azure handig? 

Azure is dus de overkoepelende naam voor het cloud platform van Microsoft. Het omvat verschillende locaties in de wereld die giga grote data centers zijn, waar jij dan een stukje van kan huren. Dit kan als bedrijf maar ook als particulier en gaat op gebruik. Het voordeel? Jouw veiligheid is veel beter geregeld dan bij de gemiddelde hostingpartij, omdat Microsoft miljarden aan security besteedt. 

De verschillen tussen oud en nieuw

 

Oude manier Nieuwe manier Waarom beter? Expertise nodig?
Manier van problemen oplossen  Reactief beheer 

Heel veel achteraf doen. Je repareert als iets kapot is

Er is een storing, en je lost het zo snel mogelijk op 

Proactief beheer

Je krijgt een alarm van tevoren. “binnenkort is een disk vol”. Je lost het op voordat iemand er iets van merkt

Door in detail te meten zie je problemen al van te voren aankomen. Als er een dienst van de server vastloopt dan kun je deze automatisch laten herstarten, maar je wilt dit weten zodat je kunt kijken naar de oorzaak en hierop kunt acteren. Dus automatisering en root-cause analyse zorgen voor het voorkomen van storingen die grote gevolgen hebben.

Geen downtime meer, je kunt doorwerken 
Voorkomen van grote storingen 
problemen herkennen voordat ze toeslaan.  
Extreem veel. Je moet er echt voor gestudeerd hebben. Er zijn certificeringscursussen. Dit zijn complexe cursussen van 3-4 jaar die deel uitmaken van een mbo-diploma/een hbo-diploma in de richting van IT.
Schaalbaarheid Licenties per rekeneenheid 

Licenties per rekeneenheid, server, persoon of een combinatie hiervan. Van koop naar lease, de hardware blijft het meest lastig om te schalen. Zeker in kleinere set-ups bij het MKB. 

Kleine blokjes performance. Je huurt niet alleen een server, maar een stukje van een server, inclusief licenties. Je kunt op zeer korte termijn (per uur, of minuut zelfs) en zo 100% betalen voor gebruik.   Schaalbaar, efficiënter in kosten en performance, goedkoper, meer flexibiliteitVeel simpeler van opzet en met volatiele omgeving zijn de kosten toch voorspelbaar.   Kennis van Servers, schaling, performance en vooral van Microsoft Azure met zijn vele diensten *honderden* 
Maar ook van de kosten en kostenbeheersing.  

En: IT-ers die voorop lopen in de techniek. 

Back-ups Zelf back-ups regelen 

 

Handmatig instellen controle 

Automatische back-ups 

 

Gebeurt zonder omkijken naar op een veilige manier

Een schift van diensten naar eisen in functionaliteit (zoals retentie en data beveiliging)

Efficiënter, veiliger, continuïteit IT-ers die weten hoe ze jouw data veilig beschermen, behouden en met de juiste retentie.  

 

*Buiten die verhoogde veiligheid, zorgt dit ook voor meer gemak, omdat je niet meer overal in hoeft te loggen.

Heb je vragen over servers en Azure?
Check onze FAQ voor alle antwoorden.

Wat doen wij aan serverbeheer? 

Wij maken IT simpel en helder

Wij beheren jouw server eigenlijk net als bij laptops of andere spullen. Je kunt bij ons terecht en wij regelen het. Heb je de spullen bij ons gekocht, dan handelen wij de garantie af. Wij plannen vlot extra werkzaamheden in, zoals de plaatsing of het herstel van gegevens of wissen van harde schijven.

Bij Servers stellen we ook de diagnose voor je (binnen ons onderhoudscontract) en zorgen voor de meest efficiënte afhandeling. Heb je overal aan gedacht en ben je goed bezig maar kom je problemen tegen? Dan helpen wij je met prioriteit. Dan zorgen wij bijvoorbeeld voor een tijdelijke een laptop of een alternatieve oplossing.

Met onze 3-2-1 backupstrategie ben je bij serverstoringen ook zo snel als mogelijk weer up-and-running.

 • Coördinator Servicedesk en Professional Services

  Vacature voor Coördinator Servicedesk en Professional Services Download de vacature (PDF) Wat doe je als Coördinator Servicedesk en Professional Services bij Lime Networks? Jij leidt en motiveert ons Servicedesk Team en [...]

 • Vacature Senior Systeembeheerder

  Vacature voor Senior Systeembeheerder Download de vacature (PDF)Wat doe je als Senior Systeembeheerder bij Lime Networks?Als Senior Systeembeheerder ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid en stabiliteit van de ICT infrastructuren van [...]

 • NCE Microsoft

  NCE model van Dollar naar Euro

  Microsoft corrigeert zijn NCE model van Dollar naar Euro. Vanaf 1 april 2023 wijzigt Microsoft zijn NCE prijsmodel. Daarmee worden koerswijzigingen van de dollarkoers met andere valuta gecorrigeerd.  Oftewel de [...]

Veelgestelde vragen over Servers en Azure

Nee, juist andersom; Azure is de overkoepelende naam voor het cloud platform van Microsoft. Office 365 diensten van Microsoft maken gebruik van datacentra en de cloud van Microsoft. Ze werken dus samen.

Op het gebied van Windows-only diensten en servers denk ik dat wij gerust kunnen zeggen: Ja! Voor overige diensten die generiek zijn is dat een ander verhaal. Microsoft behoort tot de marktleiders. De diversiteit, betrouwbaarheid en beveiliging zijn samen gezien echt uniek én ongeëvenaard. Andere cloud platformen hebben vast en zeker eigen gebieden waar ze op uitblinken. Met Microsoft Azure zit je safe qua pricing, prestaties, beveiliging en continuïteit voor de toekomst. Daarom ligt onze voorkeur en expertise bij Microsoft Azure

Dat jouw servers optimaal en veilig prestaties leveren. Onder serverbeheer vallen alle werkzaamheden om je server up-to-date te houden met functionele en beveiligings updates. Ook monitoren wij de server zodat afwijkend gedrag snel zichtbaar wordt en verholpen kan worden. Daarnaast zorgen wij met automatisering en scripting ook voor de beveiliging van je server én het verhelpen van veel storingen met een automatische gegenereerde oplossing. Heel efficiënt dus. Controle van back-ups en automatische controle van het incidenteel terugzetten van data uit een back-up of zelfs een gehele server.

Dat verschilt per bedrijf. Maak je gebruik van Office 365 en Teams, dan werk je gewoon door met je bestanden. Functies als live aan hetzelfde document werken staan tijdelijk on hold, maar je kunt gewoon doorwerken. Ben je meer afhankelijk van internettoegang door bijvoorbeeld cloud diensten zoals applicaties, databases of WVD? Dan is het verstandig om je hierop voor te bereiden met een redundante internetverbinding (Een back-up verbinding die het overneemt als je hoofdverbinding een storing heeft). Zeker op je kantoorlocatie geen overbodige luxe. Hier helpen wij je ook uiteraard mee zodat je bij enige storing kunt blijven doorwerken.

Er zijn zelfs meerdere voordelen! Wij hebben er een blog over geschreven: wat is (goed) serverbeheer en waarom is het belangrijk?

Hier hebben wij een blog over geschreven: hoe ga je naar de cloud?

Bij een server denken wij aan een stukje hardware met software erop die één of meerdere diensten op het netwerk ‘serveert’. Bij een virtuele server is de software samengepakt in één enkel bestand. Dit noemen wij een ‘container’. Er kunnen ook meerdere containters op één fysieke server tegelijkertijd actief zijn. Ze gedragen zich als echte individuele servers. Deze containers/virtuele servers zijn gemakkelijk te verplaatsen naar andere fysieke hardware.

Tja, daar verschillen de meningen soms over. De techniek en de beveiliging zijn natuurlijk goed geregeld in Azure. Veel beter dan op kantoor. Toch moet je servers wel goed onderhouden, ook als ze in Azure staan met goed serverbeheer (lees onze blog hierover). Wij hebben het dan over virtuele servers. Zeker als je virtuele serverdiensten levert die met het internet zijn verbonden of jouw personeel van diensten voorziet. Ook blinkt Azure uit in de fysieke beveiliging en noodscenarios. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, brand, rampen, sabotage, enzovoorts. Door deze veel hogere mate van beveiliging zijn wij fan van Azure.

De cloud is zeker veilig. In het geval van Azure probeert Microsoft aan zoveel mogelijk richtlijnen te voldoen zoals ISO en NEN. Jouw specifieke diensten moeten natuurlijk ook beveiligd worden. Zijn jouw virtuele servers of diensten verbonden met het internet zodat anderen deze kunnen zien of kan personeel direct de diensten benaderen dan moet je deze beveiligen tegen onrechtmatig gebruik. Dit is vaak wel gemakkelijker dan als ze op kantoor staan, maar het moet wel gebeuren.

Ja dat is het zeker. Het zit vooral in ervaring en kennis opbouw. Dat is het verschil tussen het gewoon doen en het goed doen. Met ‘automation’ en ‘monitoring’ kun je veel efficiëntie behalen in prestaties en continuïteit. Hierin gaan wij bij Lime Networks erg ver om jouw bedrijf optimaal te laten presteren. Beveiliging is hierin misschien nog wel het belangrijkste. Zonder ervaring en kennis ontstaan onveilige situaties die je zelf niet (kunt) inzien. Daar ligt onze kracht. In de uitvoer is serveronderhoud niet zo heel veel werk, doordat wij hiervoor de juiste tools hebben. Zo voorkom je ook individuele fouten.

Eigenlijk alle type servers, als wij ons beperken tot de hardware. Als wij het hebben over de software dan leveren wij Windows-Only. Hierbij kun je denken aan ActiveDirectory, Storage, SQL, RDS/WVD, RemoteApp en applicatie servers. In Azure worden sommige servers meer opgeknipt in functies of rollen om zo efficiëntie te behalen. Wij vertellen je graag hoe je jouw serverpark modern onderhoudt of opzet in de cloud zonder veel overlast.

Het is eerder andersom: waarom zou je NIET naar de cloud gaan? ‘Cloud eerst, tenzij…’ is tegenwoordig de meest moderne strategie voor je IT. De reden waarom je dit zou doen verschilt per bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging, prestaties, continuïteit, volatiliteit, kostenbeheersing, van OPEX naar CAPEX, minder onzekerheden, focus op de core strategie van je bedrijf… Dit waren enkele belangrijke motivaties, maar er zijn er meer. Inzicht in jouw persoonlijke beweegreden of motivatie? Laat het ons weten en wij denken graag met je mee.

 • De hardware onder de container gemakkelijk vervangen
 • De container verplaatsen als de hardware stukgaat
 • Meerdere containers op één fysieke server plaatsen
 • De fysieke server standby houden.

Als er een fysieke server stuk gaat, kun je deze snel inzetten voor één of meerdere virtuele servers door ze er naar toe te verplaatsen.

… En nog veel meer. Virtualisatie/virtuele servers zijn een evolutie in IT. Ook de cloud profiteert hier enorm van. Wil je hier meer over weten? Geef ons een belletje.

Natuurlijk kan je lokaal blijven werken. In de cloud kun je echter net zo goed persoonsgegevens beschermen als op een lokale server. Vooral op het punt van beveiliging en beschikbaarheid kan de cloud uitkomst bieden. Laat de AVG geen belemmering zijn voor de cloud maar juist een kracht waarmee je meer kunt bereiken dan voorheen. Neem bijvoorbeeld beveiliging naar de buitenwereld of diefstal. Dat kan met de cloud stukken beter.

Ja! De techniek is er klaar voor. Vaak horen wij van klanten dat er wat twijfels zijn, bijvoorbeeld door logistieke zaken, hoe modern het bedrijf is of door specifieke wensen en eisen. Wij leggen je graag uit dat hiervoor al lang en breed oplossingen zijn. Bel ons eens voor een intake en uitleg over een pasklare oplossing. Vaak gaan kostenbesparingen, efficiëntie en beveiliging hand in hand met een moderne cloud oplossing.

Ja en nee. Diensten en servers in de cloud hebben een SLA (Service Level Agreement). Diensten vallen onder de verantwoording van de leverancier. Als wij een server van de klant in de cloud zetten, dan is onderhoud vrijwel net zo belangrijk als een server op kantoor. Er zijn wel veel voordelen aan de cloud (hogere uptime, snel kunnen bijschakelen van capaciteit, grote mate van redundantie, het leveren van performance ook al gaat er hardware stuk etc) maar het onderhoud van je server blijft een klantaangelegenheid. Daar zorgen wij uiteraard voor! Daarnaast adviseren wij jou goed, zodat je met kostenoptimalisatie het maximale uit de cloud haalt zonder dat je daarvoor te veel betaalt.

Wij zorgen ervoor dat de servers veilig en up-to-date zijn met speciale software (DATTORMM) en een team van professionals. Zij zetten slimme scripting, automatisering en een gestandaardiseerd updateproces in. Tevens worden veelvoorkomende problemen geautomatiseerd opgelost. Mocht het toch ergens niet goed gaan, dan worden er automatisch meldingen gemaakt en pakken wij deze vlot aan.

Op het eerste gezicht lijkt dit zo te zijn. De kosten zijn vaak een samenspel van rekenkracht, geheugen, opslag, redundantie, beschikbaarheid, licenties, enzovoorts. Het is complex om in te zien, maar je kunt vaak ook veel efficiënter zijn en per definitie beter voorbereid zijn op schommelingen (volatiliteit) en redundantie.

In Azure staan je gegevens, servers en data standaard in datacentra in Nederland. Je kunt ook aangeven of je jouw diensten wilt verspreiden over de rest van de wereld of een specifieke locatie. Soms wil je graag ‘georedundant’ zijn, oftewel op meer dan één geografische locatie tegelijkertijd opereren. Misschien wil je graag dat het kantoor in Hong Kong een hogere performance behaalt en wil je servers of diensten in die specifieke regio hebben. Dit kun je dan aangeven.

De meeste servers zijn prima geschikt voor de cloud. Er zijn ook meestal voordelen ten opzichte van een server op kantoor. Vaak horen wij beperkingen of twijfels van klanten terwijl dit niet nodig is. Wij kijken graag naar jouw specifieke oplossing en presenteren je een pasklare oplossing.

Helaas niet. Azure is een set diensten op het internet. Op hebt moment dat je offline bent dan ben je fysiek niet meer verbonden. Bij Office 365 kun je bijvoorbeeld wel offline verder werken met data als je gebruik maakt van OneDrive. Technisch gezien is Office 365 een cloud dienst die gebruikmaakt van de cloud van Microsoft.

Bij Azure betaal je bijna altijd voor het gebruik van een dienst. De kosten zijn voor het directe verbruik. Neem een server, daar betaal je per tijdseenheid (minuten). Of bijvoorbeeld opslag, daar betaal je per GigaByte. Hierin zitten gelijk licenties voor bijvoorbeeld Windows server of toegangslicenties voor gebruik van de dienst. Heb je meer nodig, dan betaal je iets meer; heb je minder nodig dan betaal je ook echt minder. Je kunt bijvoorbeeld een server in het weekend uitzetten als je deze niet nodig hebt. Super handig! De kosten zijn ook altijd een resultaat van een casus of een onderzoek bij een klant. Wij kunnen vrij goed een kostenberekening maken maar het is wel specifiek per klant/oplossing. Prijzen voor alle diensten zijn te vinden op de website van Azure en openbaar. Tevens kun je daar een berekening maken en live aanpassen zodat het inzicht in de kosten heel helder is. Producten op langere termijn aanschaffen zorgt voor meer kortingen.

Azure is het geheel van cloud diensten van Microsoft. Dit gaat over het huren van servers, databases, opslag, AI, IOT en honderden verschillende zaken om als je IT-diensten op de achtergrond te verplaatsen naar de cloud. Wij helpen je met keuzes, advies, kosten beheersing, migratie er naar toe en het beheer en advies als het eenmaal draait.

Een server is een soort computer die diensten ‘serveert’. Denk hierbij aan e-mail of bestanden of een database die beschikbaar is voor gebruikers, andere servers of programma’s. Een bekende is e-mail. Jouw Outlook maakt hier verbinding mee om jouw e-mail op te halen (synchroniseren) en ook tegelijkertijd voor je collega’s je agenda en bijvoorbeeld je telefoon die ook synchroniseert.

En paard is een dier, maar een dier is geen paard. Zo is Azure een grote verscheidenheid aan cloud diensten. Maar er zijn ook andere spelers op de markt zoals Google, Amazon, IBM, et cetera.

Op het Azure platform zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Van opslag, rekenkracht, (virtuele) servers, AI, SQL, IOT en nog veel meer. Graag leggen wij jou uit in een persoonlijk gesprek wat dit betekent.

Ga naar de bovenkant