Hoe ga je naar de cloud?

Microsoft hecht veel waarde aan security en besteedt hier voor Azure 1 miljard dollar per jaar aan. Wanneer je voor Microsofts cloud platform ‘Azure’ (spreek uit: es-jurre) kiest, pik je hier een graantje van mee. Maar hoe kan jij naar de cloud gaan? Vandaag beperken wij ons tot Azure en lichten we verschillende manieren toe.

Wil je eerst nog wat meer weten over de cloud en cloud diensten? Check dan onze blogs:

Wat is Azure en waarom is Azure handig?

Azure is dus de overkoepelende naam voor het cloud platform van Microsoft. Het omvat verschillende locaties in de wereld die giga grote data centers zijn, waar jij dan een stukje van kan huren. Dit kan als bedrijf en gaat op gebruik. Het voordeel? Jouw veiligheid is veel beter geregeld dan bij de gemiddelde hostingpartij, omdat Microsoft jaarlijks 1 miljard dollar aan security besteedt.

Goed, nu je weet wat Azure is, is het tijd voor de volgende stap: de verschillende manieren om hierop over te stappen. Laat je niet afschrikken door de Engelse termen en gekke namen. Wij gaan alles duidelijk voor je uitleggen. En mocht je het toch niet helemaal begrijpen, geef ons dan even een belletje en dan nemen wij alle onzekerheden en onduidelijkheden weg.

Manier #1: Lift and shift

De allereerste manier is de meest simpele, want zoals de naam al zegt pak je letterlijk de computer op en plaats je die virtueel in Azure. Je plaatst de computer of server dus 1 op 1 in Azure, waardoor je de gehele omgeving overneemt. Dit is misschien niet de goedkoopste optie, maar je kunt de omvang wel weer schalen op basis van je verbruik.

Manier #2: Refactor

Bij Refactor bouw je een applicatie op je computer of server om, zodat die zonder server in Azure kan draaien. Het voordeel is dat je een kleiner vlak hebt om te beheren. Je kunt een server opbouwen als voorheen, maar steeds vaker vorm je een gedeelte van je server (soms ook de gehele server) om tot één of meerdere diensten. Dan heb je geen serverbeheer meer, maar echt een applicatie in de cloud. Zo heb je niet de zorgen maar wél de heldere afspraken.

Manier #3: RemoteApp

Bij RDS open je een extern bureaublad op een andere server. Hier heb je alles dan al op staan, zoals je applicaties. RemoteApp is een lichtere versie van RDS, waardoor je niet een hele sessie maar enkel een bepaalde applicatie opent op een andere computer. Je opent dan alleen de applicatie die aangeboden is, zoals je CRM-systeem of zelfontwikkelde applicatie. Zo heb je niet de hele externe bureaublad sessie zoals bij RDS. Zo gebruik je makkelijk al je specifieke bedrijfsapplicaties zonder ze overal te installeren. Ook zijn ze heel gemakkelijk te onderhouden, updaten en te beveiligen.

Meer weten over Azure?

Veelgestelde vragen over servers en Azure

Staat jouw vraag er niet tussen? 1 mailtje of 1 telefoontje is genoeg om hem beantwoord te krijgen. 010-2121806 | info@limenetworks.nl

Nee, juist andersom; Azure is de overkoepelende naam voor het cloud platform van Microsoft. Office 365 diensten van Microsoft maken gebruik van datacentra en de cloud van Microsoft. Ze werken dus samen.

Op het gebied van Windows-only diensten en servers denk ik dat wij gerust kunnen zeggen: Ja! Voor overige diensten die generiek zijn is dat een ander verhaal. Microsoft behoort tot de marktleiders. De diversiteit, betrouwbaarheid en beveiliging zijn samen gezien echt uniek én ongeëvenaard. Andere cloud platformen hebben vast en zeker eigen gebieden waar ze op uitblinken. Met Microsoft Azure zit je safe qua pricing, prestaties, beveiliging en continuïteit voor de toekomst. Daarom ligt onze voorkeur en expertise bij Microsoft Azure

Dat jouw servers optimaal en veilig prestaties leveren. Onder serverbeheer vallen alle werkzaamheden om je server up-to-date te houden met functionele en beveiligings updates. Ook monitoren wij de server zodat afwijkend gedrag snel zichtbaar wordt en verholpen kan worden. Daarnaast zorgen wij met automatisering en scripting ook voor de beveiliging van je server én het verhelpen van veel storingen met een automatische gegenereerde oplossing. Heel efficiënt dus. Controle van back-ups en automatische controle van het incidenteel terugzetten van data uit een back-up of zelfs een gehele server.

Dat verschilt per bedrijf. Maak je gebruik van Office 365 en Teams, dan werk je gewoon door met je bestanden. Functies als live aan hetzelfde document werken staan tijdelijk on hold, maar je kunt gewoon doorwerken. Ben je meer afhankelijk van internettoegang door bijvoorbeeld cloud diensten zoals applicaties, databases of WVD? Dan is het verstandig om je hierop voor te bereiden met een redundante internetverbinding (Een back-up verbinding die het overneemt als je hoofdverbinding een storing heeft). Zeker op je kantoorlocatie geen overbodige luxe. Hier helpen wij je ook uiteraard mee zodat je bij enige storing kunt blijven doorwerken.

Er zijn zelfs meerdere voordelen! Wij hebben er een blog over geschreven: wat is (goed) serverbeheer en waarom is het belangrijk?

Hier hebben wij een blog over geschreven: hoe ga je naar de cloud?

Bij een server denken wij aan een stukje hardware met software erop die één of meerdere diensten op het netwerk ‘serveert’. Bij een virtuele server is de software samengepakt in één enkel bestand. Dit noemen wij een ‘container’. Er kunnen ook meerdere containters op één fysieke server tegelijkertijd actief zijn. Ze gedragen zich als echte individuele servers. Deze containers/virtuele servers zijn gemakkelijk te verplaatsen naar andere fysieke hardware.

Tja, daar verschillen de meningen soms over. De techniek en de beveiliging zijn natuurlijk goed geregeld in Azure. Veel beter dan op kantoor. Toch moet je servers wel goed onderhouden, ook als ze in Azure staan met goed serverbeheer (lees onze blog hierover). Wij hebben het dan over virtuele servers. Zeker als je virtuele serverdiensten levert die met het internet zijn verbonden of jouw personeel van diensten voorziet. Ook blinkt Azure uit in de fysieke beveiliging en noodscenarios. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, brand, rampen, sabotage, enzovoorts. Door deze veel hogere mate van beveiliging zijn wij fan van Azure.

De cloud is zeker veilig. In het geval van Azure probeert Microsoft aan zoveel mogelijk richtlijnen te voldoen zoals ISO en NEN. Jouw specifieke diensten moeten natuurlijk ook beveiligd worden. Zijn jouw virtuele servers of diensten verbonden met het internet zodat anderen deze kunnen zien of kan personeel direct de diensten benaderen dan moet je deze beveiligen tegen onrechtmatig gebruik. Dit is vaak wel gemakkelijker dan als ze op kantoor staan, maar het moet wel gebeuren.

Ja dat is het zeker. Het zit vooral in ervaring en kennis opbouw. Dat is het verschil tussen het gewoon doen en het goed doen. Met ‘automation’ en ‘monitoring’ kun je veel efficiëntie behalen in prestaties en continuïteit. Hierin gaan wij bij Lime Networks erg ver om jouw bedrijf optimaal te laten presteren. Beveiliging is hierin misschien nog wel het belangrijkste. Zonder ervaring en kennis ontstaan onveilige situaties die je zelf niet (kunt) inzien. Daar ligt onze kracht. In de uitvoer is serveronderhoud niet zo heel veel werk, doordat wij hiervoor de juiste tools hebben. Zo voorkom je ook individuele fouten.

Eigenlijk alle type servers, als wij ons beperken tot de hardware. Als wij het hebben over de software dan leveren wij Windows-Only. Hierbij kun je denken aan ActiveDirectory, Storage, SQL, RDS/WVD, RemoteApp en applicatie servers. In Azure worden sommige servers meer opgeknipt in functies of rollen om zo efficiëntie te behalen. Wij vertellen je graag hoe je jouw serverpark modern onderhoudt of opzet in de cloud zonder veel overlast.

Het is eerder andersom: waarom zou je NIET naar de cloud gaan? ‘Cloud eerst, tenzij…’ is tegenwoordig de meest moderne strategie voor je IT. De reden waarom je dit zou doen verschilt per bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging, prestaties, continuïteit, volatiliteit, kostenbeheersing, van OPEX naar CAPEX, minder onzekerheden, focus op de core strategie van je bedrijf… Dit waren enkele belangrijke motivaties, maar er zijn er meer. Inzicht in jouw persoonlijke beweegreden of motivatie? Laat het ons weten en wij denken graag met je mee.

  • De hardware onder de container gemakkelijk vervangen
  • De container verplaatsen als de hardware stukgaat
  • Meerdere containers op één fysieke server plaatsen
  • De fysieke server standby houden.

Als er een fysieke server stuk gaat, kun je deze snel inzetten voor één of meerdere virtuele servers door ze er naar toe te verplaatsen.

… En nog veel meer. Virtualisatie/virtuele servers zijn een evolutie in IT. Ook de cloud profiteert hier enorm van. Wil je hier meer over weten? Geef ons een belletje.

Natuurlijk kan je lokaal blijven werken. In de cloud kun je echter net zo goed persoonsgegevens beschermen als op een lokale server. Vooral op het punt van beveiliging en beschikbaarheid kan de cloud uitkomst bieden. Laat de AVG geen belemmering zijn voor de cloud maar juist een kracht waarmee je meer kunt bereiken dan voorheen. Neem bijvoorbeeld beveiliging naar de buitenwereld of diefstal. Dat kan met de cloud stukken beter.

Ja! De techniek is er klaar voor. Vaak horen wij van klanten dat er wat twijfels zijn, bijvoorbeeld door logistieke zaken, hoe modern het bedrijf is of door specifieke wensen en eisen. Wij leggen je graag uit dat hiervoor al lang en breed oplossingen zijn. Bel ons eens voor een intake en uitleg over een pasklare oplossing. Vaak gaan kostenbesparingen, efficiëntie en beveiliging hand in hand met een moderne cloud oplossing.

Ja en nee. Diensten en servers in de cloud hebben een SLA (Service Level Agreement). Diensten vallen onder de verantwoording van de leverancier. Als wij een server van de klant in de cloud zetten, dan is onderhoud vrijwel net zo belangrijk als een server op kantoor. Er zijn wel veel voordelen aan de cloud (hogere uptime, snel kunnen bijschakelen van capaciteit, grote mate van redundantie, het leveren van performance ook al gaat er hardware stuk etc) maar het onderhoud van je server blijft een klantaangelegenheid. Daar zorgen wij uiteraard voor! Daarnaast adviseren wij jou goed, zodat je met kostenoptimalisatie het maximale uit de cloud haalt zonder dat je daarvoor te veel betaalt.

Wij zorgen ervoor dat de servers veilig en up-to-date zijn met speciale software (DATTORMM) en een team van professionals. Zij zetten slimme scripting, automatisering en een gestandaardiseerd updateproces in. Tevens worden veelvoorkomende problemen geautomatiseerd opgelost. Mocht het toch ergens niet goed gaan, dan worden er automatisch meldingen gemaakt en pakken wij deze vlot aan.

Op het eerste gezicht lijkt dit zo te zijn. De kosten zijn vaak een samenspel van rekenkracht, geheugen, opslag, redundantie, beschikbaarheid, licenties, enzovoorts. Het is complex om in te zien, maar je kunt vaak ook veel efficiënter zijn en per definitie beter voorbereid zijn op schommelingen (volatiliteit) en redundantie.

In Azure staan je gegevens, servers en data standaard in datacentra in Nederland. Je kunt ook aangeven of je jouw diensten wilt verspreiden over de rest van de wereld of een specifieke locatie. Soms wil je graag ‘georedundant’ zijn, oftewel op meer dan één geografische locatie tegelijkertijd opereren. Misschien wil je graag dat het kantoor in Hong Kong een hogere performance behaalt en wil je servers of diensten in die specifieke regio hebben. Dit kun je dan aangeven.

De meeste servers zijn prima geschikt voor de cloud. Er zijn ook meestal voordelen ten opzichte van een server op kantoor. Vaak horen wij beperkingen of twijfels van klanten terwijl dit niet nodig is. Wij kijken graag naar jouw specifieke oplossing en presenteren je een pasklare oplossing.

Helaas niet. Azure is een set diensten op het internet. Op hebt moment dat je offline bent dan ben je fysiek niet meer verbonden. Bij Office 365 kun je bijvoorbeeld wel offline verder werken met data als je gebruik maakt van OneDrive. Technisch gezien is Office 365 een cloud dienst die gebruikmaakt van de cloud van Microsoft.

Bij Azure betaal je bijna altijd voor het gebruik van een dienst. De kosten zijn voor het directe verbruik. Neem een server, daar betaal je per tijdseenheid (minuten). Of bijvoorbeeld opslag, daar betaal je per GigaByte. Hierin zitten gelijk licenties voor bijvoorbeeld Windows server of toegangslicenties voor gebruik van de dienst. Heb je meer nodig, dan betaal je iets meer; heb je minder nodig dan betaal je ook echt minder. Je kunt bijvoorbeeld een server in het weekend uitzetten als je deze niet nodig hebt. Super handig! De kosten zijn ook altijd een resultaat van een casus of een onderzoek bij een klant. Wij kunnen vrij goed een kostenberekening maken maar het is wel specifiek per klant/oplossing. Prijzen voor alle diensten zijn te vinden op de website van Azure en openbaar. Tevens kun je daar een berekening maken en live aanpassen zodat het inzicht in de kosten heel helder is. Producten op langere termijn aanschaffen zorgt voor meer kortingen.

Azure is het geheel van cloud diensten van Microsoft. Dit gaat over het huren van servers, databases, opslag, AI, IOT en honderden verschillende zaken om als je IT-diensten op de achtergrond te verplaatsen naar de cloud. Wij helpen je met keuzes, advies, kosten beheersing, migratie er naar toe en het beheer en advies als het eenmaal draait.

Een server is een soort computer die diensten ‘serveert’. Denk hierbij aan e-mail of bestanden of een database die beschikbaar is voor gebruikers, andere servers of programma’s. Een bekende is e-mail. Jouw Outlook maakt hier verbinding mee om jouw e-mail op te halen (synchroniseren) en ook tegelijkertijd voor je collega’s je agenda en bijvoorbeeld je telefoon die ook synchroniseert.

En paard is een dier, maar een dier is geen paard. Zo is Azure een grote verscheidenheid aan cloud diensten. Maar er zijn ook andere spelers op de markt zoals Google, Amazon, IBM, et cetera.

Op het Azure platform zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Van opslag, rekenkracht, (virtuele) servers, AI, SQL, IOT en nog veel meer. Graag leggen wij jou uit in een persoonlijk gesprek wat dit betekent.

Ga naar de bovenkant