Het coronavirus (COVID-19) houdt Nederland inmiddels volledig in zijn greep en heeft direct effect op de manier waarop er gewerkt wordt. Zo hebben veel kantoren de deuren gesloten of werken mensen zo veel mogelijk thuis. Universiteiten geven geen live lessen meer en de colleges zijn omgetoverd tot webinars. Dit heeft een enorme impact op de technologie, nu mensen vooral thuis gaan werken. Wij vertellen je graag hoe jij dit op een veilige manier kunt doen.

Zorg ervoor dat je thuiscomputer goed beveiligd is

Over veiligheid kunnen wij boeken vol schrijven, maar in de essentie is het belangrijk dat jouw computer up to date is en over een goede antivirus software beschikt. Dat legt al de basis voor een goede beveiliging. Updates zijn nodig omdat de ontwikkelaars foutjes in de programma’s er dan uit hebben gehaald, waardoor je beter beschermd bent tegen kwaadwillenden. Zoals de naam al zegt zorgt antivirus software er voor dat jij zo goed mogelijk beschermd bent tegen virussen.

Stel 2fa/MFA in (niet zo eng als het klinkt!)

Misschien heb je ons er al een keer over horen praten: 2fa (two factor authentication) or MFA (multi factor authenticator). Het gaat erom dat jij twee manieren van identificatie hebt bij het inloggen. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord ontvang jij een code op een app in je smartphone die je in moet vullen om in te kunnen leggen. Zo kunnen mensen die alleen jouw gebruikersnaam en wachtwoord buit hebben gemaakt nog steeds niet inloggen. Veel veiliger dan alleen jouw gebruikersnaam (vaak je e-mail) en je wachtwoord (de naam van je konijn of iets anders voorspelbaars)! Wij gebruiken hier de Microsoft Authenticator voor.

Lees meer over MFA en nog negen andere manieren om je beveiliging eenvoudig te versterken.

Vertrouw niet alle ‘corona trackers’ die er zijn

Hackers blijven hacken, of er nu een pandemie (wereldwijde epidemie) is uitgebroken of niet. Sommige kwaadwillenden maken gebruik van de gelegenheid en paniek door virussen in corona trackers te stoppen. Wanneer jij dus een kaart bekijkt of bestand download om te kijken hoe het coronavirus zich verspreidt, krijg jij een virus op je computer. Wees hier alert op! Wij gebruiken zelf deze drie websites:

  1. https://bing.com/covid = Wereldwijde tracker van Microsoft over besmettingen
  2. https://rijksoverheid.nl/coronavirus = Officiële website van de Rijksoverheid
  3. https://rivm.nl/coronavirus = Officiële website over van het RIVM

Blijf hygiënisch

Corona is ontzettend besmettelijk en daarom is het belangrijk om goed op je hygiëne te letten wanneer je thuiswerkt. Ontsmet bijvoorbeeld je computer en andere devices (telefoon, tablet, et cetera) regelmatig. Nies in je elleboog en was die daarna direct. Raak met je handen je gezicht niet aan en hou anderhalve meter afstand van anderen.

Meer vragen over corona?

Wij begrijpen dat deze tijden veel onzekerheid en vragen oproepen. Daarom hebben wij een blog geschreven waarin wij de meestgestelde vragen omtrent het coronavirus hebben beantwoord. Deze blog blijven wij updaten naar aanleiding van de vragen die jullie aan ons stellen. Heb jij een vraag? Laat je ons weten via ons telefoonnummer (010-2121806) of e-mail (helpdesk@limenetworks.nl)

Lees hier de FAQ Lime Networks & coronavirus